BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 400 kn

Posjeti naše prodajno mjesto: A.T. MIMARE 30, Zagreb

Priprema sjemena za klijanje

U ovom poglavlju prolazimo kroz postupak dobivanja mladice iz sjemena. Ova faza života biljke se naziva faza klijanja (faza progpagacije / eng. germination phase). Za pripremu klijališta trebaš imati rock-wool kocke i root stimulator za brz razvoj korijenskog dijela biljke.

Korak 1 – Prirema solucije za bolji razvoj korjena

Potrebno je napraviti soluciju vode i Root stimulatora. Ovdje je važno napomenuti kako se trebaš držati naputaka proizvođača koje ćeš pronaći na ambalaži proizvoda.

Root Stimulator potiče bolji razvoj korjena te stvaranje većeg broja sitnih korijena. Dobro razvijeno korjenje omogućuje biljci da u kasnijim fazama razvoja iz zemlje lakše i uspješnije uzima hranjivo.

Korak 2 – Priprema kocki od kamene vune

U prethodno pripremljenu otopinu vode i root stimulatora stavi kocke od kamene vune i pusti ih da se natapaju 24 sata.

Time se smanjuje kiselost kocki koja inače naginje prema 7.0 ph. Kod odabira kocke, pažnju posveti da rupica za sjeme nije pre široka, kako bi ono dobro upijalo vlažnosti i razvijalo se pravilno.

Kocke sa širokim rupama koriste se u hidroponskom uzgoju, ne u zemlji.

Korak 3 – Postavljanje sjemena u propagator

Sljedeći dan, ocijedi kocke i ukloni višak vode kako bi se osigurala točna izmjena vode i kisika.

Stavi sjeme u rupu u rock-wool kocki na dubinu cca. 5 milimetara.

Postavi kocke sa sjemenom u propagator. Unutarnju temperaturu u propagatoru trebaš držati na 26 stupnjeva, a vlažnost na 80%. Temperatura se održava pomoću grijača, a za vlažnost će poslužiti posuda s mehanizmom za prskanje vodene maglice.

Korak 4 – Održavanje dobrih mikroklimatskih uvjeta u propagatoru.

Postavi neonsko svjetlo neposredno iznad propagatora i pusti uključeno 24 sata. Sjeme u početku ne zahtjeva svjetlo, ali je svjetlo jako važno kad sjeme proklija. Biljke koje ne prime dovoljno svjetla u periodu klijanja, obično razvijaju duže stabljike.

Unutarnju temperaturu u propagatoru trebaš držati na 26 stupnjeva, a vlažnost na 80%. Temperatura se održava pomoću grijača, a za vlažnost će poslužiti posuda s mehanizmom za prskanje vodene maglice.

Zaključak

U ovisnosti o vrsti, kvaliteti i starosti sjemena, faza klijanja može trajati 2 do 14 dana. Kad je klijanje gotovo, korjen će probiti kroz rock-wool kocku sa strane i ispod.

Nakon što je sjeme proklijalo, vrijeme je za sadnju mladice u zemlju. Više o tome pronađi u sljedećem poglavlju ovog vodiča.

Sadržaj