BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 400 kn

Posjeti naše prodajno mjesto: A.T. MIMARE 30, Zagreb

Sistem rasvjete za unutarnji uzgoj

Nakon što smo posadili pomladak u posudu sa zemljom, vrijeme je da se pobrinemo za svjetlo u grow boxu ili kultivacijskom prostoru. Za taj zadatak treba sklopiti sistem rasvjete koji će simulirati svjetlost sunca.

Sistem rasvjete čine:

  • prigušnice,
  • žarulje (ili LED paneli)
  • i reflektori.

Prigušnica

Prigušnice žaruljama daju odgovarajuću snagu električne energije. Razlikuju se dva tipa prigušnica:

  • magnetne i
  • elektroničke.

Elektroničke prigušnice troše manje energije, manje se zagrijavaju, stabilnije rade, jednostavnije se instaliraju. Neki modeli imaju potenciometar za snagu (dimmable prigušnice) pa se jedna
prigušnica može koristiti kod žarulja različitih snaga.


Magnetne prigušnice su povoljnije, ali i kraće traju te su namjenjene samo jednoj snazi žarulja (iste „wattaže“).

Žarulje (ili lampe)

Žarulje osiguravaju određeni spektar svjetla i oponašaju sunčevu svjetlost. Postoje različite vrste žarulja. Razlikuju se u tehnologijama izrade i različitim spektrom svjetlosti kojeg mogu dati.


Za fazu rasta (growth) koriste se žarulje s plavim svjetlom, odnosno MH žarulje („Metal-Halid“).

U fazi cvjetanja (flowering), biljci je potreban narančasto/crvenkasti spektar kojeg daju HPS žarulje.


Postoje i AGRO žarulje koje se mogu koristiti u obje faze. Jednostavnije su za upotrebu, ali su i nešto skuplje od ostalih žarulja.

Reflektori

Koriste se za ujednačeno širenje svjetla u kultivacijskom prostoru (groboxu) te obično dolaze u kompletu s grlom žarulje. I reflektori dolaze u više modela, oblika i vrsta, ali možemo reći kako postoje 2 osnovna tipa.

No prije svega trebamo pojasniti kako toplina koju emitiraju žarulje može negativno utjecati na kultivacijski prostor. Prezagrijavanje je štetno za razvoj biljke pa odabir reflektora ovisi o kultivacijskim uvjetima koje imaš (planiraš).

Standardni reflektori su su namjenjeni prostorijama za kultivaciju i kod njih je potrebno ručno održavati povoljnu temperaturu. To možeš obaviti ventilatorima i pasivnim prozračivanjem prostora.

Reflektori hlađeni zrakom (cool tube reflektori) kao sjajno rješenje za GrowBox. Prednost cool tube reflektora je u tome što kroz njega prolazi zrak uz pomoć ekstrakcijskog ventilatora pa nema pretjeranog zagrijavanja u grow boxu.

Odabir jačine sistema rasvjete

Kod odabira trebaš pripaziti na snagu sistema rasvjete što ovisi o uvjetima tvojeg unutarnjeg uzgoja.

Sljedeća tablica će ti pomoći dok odlučuješ o snazi rasvjetnog sistema. Odabir ovisi o veličini tvog grow boxa (kultivacijskog prostora) i o broju biljaka koje želiš uzgojiti.

150 W250 W400 W600 W1000 W
BROJ BILJAKA1 do 22 do 43 do 64 do 108 do 18
POVRŠINA KULTIVACIJSKOG PROSTORA (m3)0,50,7511,41,5
DIMENZIJE GROW BOX-a60x60x18080x80x180100x100x200120x120x200240x120x200

Postavljanje kabela za sistem rasvjete

Spajanje prigušnice na napajanje – elektroničke prigušnice već imaju priključene sve unutarnje spojeve pa nisu potrebne dodatne radnje. Magnetne prigušnice moraju biti ožičene ručno, pa su i nešto kompliciranije. Spajanje izvoda prigušnice treba biti obavljeno pažljivo i uvijek u skladu s uputama proizvođača.

Priključenje prigušnice na reflektor – električna struja iz prigušnice mora doći do grla žarulje. Većina reflektora dolazi u setu s grlom. Koristi se E40 grlo koje se može kupiti i posebno. Predlaže se koristiti keramičko grlo, zbog temperature koja se razvije uslijed dugotrajnog rada lampi.

Priprema reflektora – reflektori se isporučuju s tankim najlonskim filmom kojeg je potrebno ukloniti.

Postavljanje žarulje – nakon što je sve priključeno, možeš staviti žarulju u grlo. Prije uključenja dobro je žarulju pobrisati suhom krpom

LED kao alternativa žaruljama

LED paneli su alternativa za druge vrste žarulja i mogu se koristiti u svim fazama razvoja biljke jer emitiraju i bijelo i crveno svijetlo.

LED rasvjeta je u pravilu skuplja u usporedbi s drugim sistemima rasvjete, ali donosi i ove prednosti:

  • Ušteda energije
  • Nema pregrijavanja
  • Sve u jednom, nije potrebna prigušnica, grlo žarulje ni reflektor
  • Jednostavni za postavljanje i bez potreba kabliranja

Raspored osvjetljenja u periodima rasta i cvjetanja

U grow fazi, biljkama je potrebno osigurati oko 18 sati dnevnog svjetla. U trećem ili četvrtom tjednu rasta, moguće je smanjiti dnevno svjetlo s 18 na 12 sati. To će biljka shvatiti kao dolazak Jeseni (kraći dani) i zbog toga će započeti s fazom cvjetanja (flowering).

U svakom slučaju nije preporučljivo natjerati biljku na cvjetanje dok je još mlada i slaba jer neće biti u mogućnosti podržati veći broj cvjetova, a urod će biti slab.

Upotreba timera za kontrolu izmjene dana i noći

Timer je vrlo korisna stvar za regulaciju izmjene dana i noći. Drugim riječima, on osigurava paljenje i gašenje lampi. Najčešće se koriste digitalni timeri, a postoje i analogni timeri.

Sadržaj