BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 400 kn

Posjeti naše prodajno mjesto: A.T. MIMARE 30, Zagreb

Ventilacija

Spriječi nakupljanje vlage i previsoke temperature u kultivacijskom prostoru.

Ventilacija u kultivacijskom prostoru i općenito cirkulacija zraka važan je primarni faktor kojeg trebaš imati na oku. Kako si mogao vidjeti u prethodnim poglavljima, dobra prozračenost sprečava nakupljanje vlage i visoke temperature. I jedno i drugo loše utječe na kvalitetu biljke i smanjuje urod. 

Zato je izvlačenje zraka ključno. Njegov je cilj obnoviti (reciklirali) zrak unutar grow box-a svakih 4 do 6 minuta. Za izvlačenje zraka od opreme ti treba:

  • Cirkularni ventilator
  • Fleksibilno aluminijsko crijevo
  • Ventilator za dovod svježeg zraka (in-line ventilator)
  • Protočni Ventilator (za pomoć ukupnoj cirkulaciji zraka – opcionalno)
  • Karbonski filter (ze eliminaciju mirisa – opcionalno)

Kako odabrati kapacitet ventilacijskog sistema?

Cirkularni ventilator se odabire po kapacitetu. Za izračun potrebnog kapaciteta, treba pomnožiti volumen grow boxa sa brojem 70.

Kapacitet ventilacije = Širina (X) Dubina (X) Visina (X) 70

Za izračun kapaciteta ventilacije dobro će ti doći naš Kalkulator kapaciteta ventilacijskog sistema.

akon što izračunaš potreban kapacitet, možeš krenuti na odabir modela. Kod odabira obrati pozornost na promjere ventilacijskih izlaza. Za spajanje ventilatora i cijevi biti će ti potrebne spojnice i/ili ljepljiva traka. Spojnice se također kupuju po promjeru.

Napredni sustavi koriste kontrolne jedinice. One reguliraju snagu i brzinu ventilatora na temelju vlažnosti i temperature koju dobivaju od senzora postavljenih u kultivacijskom prostoru. 

Karbon dioksid  (Co2) u kultivacijskom prostoru

Kod unutarnjeg uzgoja, postoji mogućnost da će biljke u periodu rasta upijati puno Co2. To može značajno usporiti razvoj biljke.

Za održavanje visoke razine Co2 u kultivacijskom prostoru, dovoljno je pustiti svježi zrak pomoću ventilatora. Ipak, previše cirkulacije može smanjiti temperaturu pa tada treba  dodavati Co2 uz pomoć posebnog sistema kako bi temperatura ostala u optimalnim granicama bez dodavanja svježeg zraka.

Sadržaj